RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Mule w białym winie

Mule w białym winie
Okazje:
Domowe party
Romantyczna kolacja

Składniki:

Liczba osób:

5 kg muli (omułków)
100 g masła
1 cebula
8 ząbków czosnku
2 czerwone papryki chili
500 ml wytrawnego wina
2 liście laurowe Prymat
Sól
świeżo mielony czarny pieprz Prymat
1 pęczek świeżego kopru

Przygotowanie

Omułki dokładnie umyć, otwarte wyrzucić. Cebulę i czosnek obrać i grubo posiekać. Paprykę przeciąć wzdłuż, usunąć pestki, a następnie drobno posiekać. W bardzo dużym garnku na maśle podsmażyć cebulę, czosnek, paprykę i liść laurowy. Dodać wino, doprawić solą i pieprzem. Włożyć mule, przykryć pokrywką i ogrzewać 10 minut. Po upływie tego czasu większość skorupek powinna się otworzyć, jeśli nie, należy gotować je kolejne 2-3 minuty. Skorupki, które po tym czasie się nie otworzą należy wyrzucić.
Tak przygotowane mule posypać świeżo posiekanym koperkiem. Podawać z bułką, którą podczas jedzenia zbieramy z talerza sos.

 

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Sos żurawinowy

    Sos żurawinowy

  • Makaron soba z dynią, szalwią, szynką parmenską i parmezanem

    Makaron soba z dynią, szalwią, szynką parmenską i parmezanem

  • Smażony ser camembert z sosem tatarskim z żurawiną

    Smażony ser camembert z sosem tatarskim z żurawiną

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×