RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pierogi nadziewane mięsem kaczki podane z sałatą rukola, suszonymi pomidorami oraz sosem miodowo-balsamicznym

Pierogi nadziewane mięsem kaczki podane z sałatą rukola, suszonymi pomidorami oraz sosem miodowo-balsamicznym
Okazje:
Obiad
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

Ciasto:
150 g mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju
Sól do smaku
Farsz:
20 g marchwi
20 g selera
20 g pora
1 papryczka chili
150 g mięsa z kaczki
Oliwa z oliwek
20 g pokrojonej w kostkę cebuli
20 ml białego wina
50 ml bulionu warzywnego
Sól
pieprz
imbir
kardamon do smaku
garam masala do smaku
Sos miodowo-balsamiczny:
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu pszczelego
Sambal oelek do smaku
Uprażone orzeszki piniowe
Dodatki:
100 g sałaty rukola
50 g suszonych pomidorów
Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Mięso kaczki dokładnie umyć i oczyścić z błon. W rondelku na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać mięso, chwilę podsmażyć, a następnie zalać białym winem i bulionem. Dodać warzywa, doprawić kardamonem, przyprawą garam masala,  chili, imbirem, solą i pieprzem. Dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie. Warzywa i mięso wystudzić i pokroić w drobną kostkę.
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej oraz ciepłą wodę, aby otrzymać jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i używając szklanki wykroić z niego koła. Na każdym kawałku ciasta umieścić małe porcje farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie.
W rondelku gotować sos balsamiczny do momentu zgęstnienia, pod koniec gotowania dodać sambal oelek, miód i prażone orzeszki pinii.
Pierogi podawać z sałatą rukola wymieszaną z suszonymi pomidorami oraz oliwą z oliwek. Przed podaniem danie skropić sosem miodowo-balsamicznym. 

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Dorsz w panierce z orzechów pekan, podany na liściach szpinaku ze słodkimi ziemniakami

    Dorsz w panierce z orzechów pekan, podany na liściach szpinaku ze słodkimi ziemniakami

  • Makaron tagliolini ze smażonymi kurkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami

    Makaron tagliolini ze smażonymi kurkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • Zapiekanka z białej kapusty i żurawiny amerykańskiej

    Zapiekanka z białej kapusty i żurawiny amerykańskiej

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×