RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Śledź norweski z awokado, filetowanymi pomarańczami i świeżo siekaną kolendrą

Śledź norweski z awokado, filetowanymi pomarańczami i świeżo siekaną kolendrą
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

8 filetów ze śledzia norweskiego
3 wyfiletowane pomarańcze
3 łyżki soku z cytryny
30 ml Aquavitu (norweskiej wódki)
70 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól
cukier
pieprz czarny mielony Prymat
czerwony pieprz do smaku
2 obrane i skropione sokiem z cytryny awokado
Dekoracja:
2 garści sałaty frisée
1 sałata radicchio
1 pokrojona w plastry świeża czuszka
1 posiekny pęczek kolendry

Przygotowanie

Filety śledziowe pokroić na kawałki o szerokości 3 cm. Pomarańcze wyfiletować, pozostawiając sok. Z pozostałego na skórce miąższu wycisnąć sok i połączyć z sokiem powstałym podczas filetowania, sokiem cytrynowym, oliwą z oliwek i Aquavitem. Całość dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Częścią aromatycznego sosu zalać filety śledziowe i odstawić do lodówki (im dłuższy  czas marynowania, tym lepszy smak).
Pokrojone w kostkę awokado połączyć z połową filetowanych pomarańczy, porwanymi sałatami, połową czuszki i kolendrą, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku.
Na tak przygotowanej sałatce ułożyć zamarynowane filety śledziowe, danie udekorować pozostałymi  pomarańczami, czuszką, kaparami i listkami świeżej kolendry.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Suflet serowy

    Suflet serowy

  • Tatar z tuńczyka z kaparami i wódką podany z emulsją z chrzanu wasabi aromatyzowaną imbirem

    Tatar z tuńczyka z kaparami i wódką podany z emulsją z chrzanu wasabi aromatyzowaną imbirem

  • Pappardelle z serem Lazur, szpinakiem i suszonymi pomidorami

    Pappardelle z serem Lazur, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×