RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pappardelle z sosem z żurawiny amerykańskiej i orzechów włoskich

Pappardelle z sosem z żurawiny amerykańskiej i orzechów włoskich
Pory roku:
Jesień
Wiosna
Zima
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

400 g makaronu pappardelle
250 g liści szpinaku
2 kromki chleba tostowego
6 łyżek mleka
125 g białego sera
4 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej
80 g orzechów włoskich
4 gałązki mięty
1 pęczek pietruszki
1 mały ząbek czosnku
50 ml wywaru warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
Sól
pieprz czarny mielony Prymat

Przygotowanie

Chleb tostowy namoczyć w mleku. Żurawinę i orzechy włoskie rozdrobnić, liście mięty i pietruszki porwać, a ząbek czosnku obrać i pokroić. Wszystko przełożyć do moździerza i utrzeć, następnie dodać namoczony chleb tostowy, wywar warzywny i oliwę z oliwek. Całość wymieszać do uzyskania gęstej pasty.
Sos żurawinowo-orzechowy przelać do miski, dodać biały ser, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami soku cytrynowego. Gotowy krem przełożyć do słoika i odstawić w chłodne miejsce.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Szpinak podgrzać z łyżką masła, doprawić. Odlać ok. 100 ml wody, w której gotował się makaron, zmieszać z sosem orzechowym, podgrzać, a następnie wymieszać z makaronem i szpinakiem.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Grzanki z omletem, serem gorgonzola i sosem z żurawiny amerykańskiej

    Grzanki z omletem, serem gorgonzola i sosem z żurawiny amerykańskiej

  • Dorada Królewska z młodym zielonym groszkiem

    Dorada Królewska z młodym zielonym groszkiem

  • Grillowany camembert z orzechami pecan i migdałami

    Grillowany camembert z orzechami pecan i migdałami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×