RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Orientalny tuńczyk w sezamie z sosem kabayaki, chrzanem wasabi i sałatką wakame

Orientalny tuńczyk w sezamie z sosem kabayaki, chrzanem wasabi i sałatką wakame
Pory roku:
Jesień
Lato
Wiosna
Zima
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Na letnie upały
Romantyczna kolacja
W męskim gronie
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

Składniki dla 4 osób:
600 g świeżego tuńczyka
Marynata:
½ szklanki sosu sojowego
1 łyżka posiekanego imbiru
1 posiekany pęczek kolendry
1 małą łyżeczkę oleju sezamowego
1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej
Sok z jednej limonki

Przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty mieszamy, wkładamy do niej tuńczyka i odstawiamy na 12 godzin. Po zamarynowaniu rybę kroimy na cztery steki, boki obtaczamy w wymieszanych białych i czarnych ziarnach sezamu i opiekany na rozgrzanej patelni.
Tak przygotowanego tuńczyka podajemy z marynowanym imbirem, chrzanem wasabi, sałatką wakame i ziołami. Przed podaniem skrapiamy sosem kabayaki.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym

    Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym

  • Sos żurawinowy

    Sos żurawinowy

  • Łosoś norweski podany z sosem z sera pleśniowego ze smardzami, szpinakiem i czarnym kawiorem

    Łosoś norweski podany z sosem z sera pleśniowego ze smardzami, szpinakiem i czarnym kawiorem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×