RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Mus z wątrobek drobiowych z żurawiną amerykańską i galaretką cherry

Mus z wątrobek drobiowych z żurawiną amerykańską i galaretką cherry
Okazje:
Domowe party
Wielkanoc

Składniki:

700 g wątróbek z kurczaka
2 pokrojone w kostkę plastry wędzonego boczku
2 posiekane szalotki
2 posiekane ząbki czosnku
100 g masła
Odrobina brandy
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki suszonej żurawiny
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
200 g cytryny marynowanej z rumem i cynamonem
Galaretka:
500 ml mocnego wywaru drobiowego
100 ml nalewki wiśniowej
2 łyżki konfitury wiśniowej
25 g namoczonej żelatyny Prymat
Sól
pieprz biały Prymat do smaku

Przygotowanie

Wątróbki opłukać, oczyścić z tłuszczu i pokroić. Na dużej patelni zeszklić cebulę, boczek i czosnek.  Następnie dodać wątróbkę i masło. Po około 5 minutach wlać brandy i dodać posiekaną natkę pietruszki. Dusić kolejne kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane wątróbki dokładnie zmiksować w blenderze, połączyć z suszoną żurawiną i przełożyć do formy.
Wywar drobiowy zagotować, dodać nalewkę, konfiturę i doprawić do smaku. Rozpuścić namoczoną wcześniej żelatynę. Galaretkę wlać do formy tak, aby równomiernie przykryła mus z wątróbek na wysokość około 1 cm. Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Pasztet delikatnie wyjąć z formy i pokroić w plastry. Podawać z cytryną marynowaną z rumem i cynamonem.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Zupa tajska z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą

    Zupa tajska z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą

  • Dorsz w maślanym confit podany na botwinie z miodem i nalewką orzechową

    Dorsz w maślanym confit podany na botwinie z miodem i nalewką orzechową

  • Cranberry collins

    Cranberry collins

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×