RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową

Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową
Pory roku:
Jesień
Lato
Wiosna
Zima
Okazje:
Boże Narodzenie
Domowe party
Romantyczna kolacja
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

350 g wątróbek z kurczaka
115 g masła
1 posiekany plasterek wędzonki
1 posiekana szalotka
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Odrobina brandy
Sól
pieprz czarny mielony Prymat
Rozgnieciony lub posiekany zielony pieprz do posypania
Galaretka:
500 ml mocnego wywaru drobiowego
100 ml nalewki malinowej
2 łyżki konfitury malinowej
25 g namoczonej żelatyny Prymat
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przygotowanie

Wątróbki opłukać, odkroić tłuszcz i drobno pokroić. Na dużej patelni stopić połowę masła, dodać posiekaną wędzonkę, szalotkę i czosnek, smażyć 5 minut. Następnie dodać wątróbki i delikatnie smażyć przez kolejne 5 minut, po czym dodać odrobinę brandy, posiekaną natkę, sól i pieprz. Całość dusić 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i zmiksować na gładką masę. Mus nałożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą. Stopić pozostałe masło i dokładnie zalać powierzchnię każdej porcji. Gotowy mus wstawić do lodówki. 
Wywar drobiowy zagotować, dodać nalewkę, konfiturę i doprawić do smaku, dodać namoczoną żelatynę i rozpuścić. Galaretkę wlać do formy, a po zastygnięciu pokroić w kostkę. Pasztet delikatnie wyjąć z formy, pokroić w plastry i obtoczyć w zielonym pieprzu. Podawać z galaretką malinową.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Zupa kasztanowa z krewetkami i żurawiną

    Zupa kasztanowa z krewetkami i żurawiną

  • Sos żurawinowy

    Sos żurawinowy

  • Risotto dyniowe z suszoną żurawiną amerykańską

    Risotto dyniowe z suszoną żurawiną amerykańską

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×