RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Marynowana polędwica wołowa po tajsku na sałatce z chrupiących świeżych kiełków z palonymi ziarnami sezamu

Marynowana polędwica wołowa po tajsku na sałatce z chrupiących świeżych kiełków z palonymi ziarnami sezamu
Okazje:
Domowe party
W męskim gronie

Składniki:

Liczba osób:

500 g polędwicy wołowej
Marynata:
2 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżki sambal oelek
1/2 łyżki czosnku
1/2 łyżki chili Prymat
1/2 łyżki imbiru Prymat
pieprz japoński
1 cytryna
50 ml oliwy z oliwek
4 łyżki sosu miodowo-sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 obrana i pokrojona w paski mała marchew
1/4 obranego i pokrojonego w paski selera
2 pokrojone w piórka cebule
100 g kapusty pak choi
200 g mieszanki świeżych kiełków
100 ml sosu vinaigrette
1 łyżka ziaren sezamu
200 g kolorowych papryk
100 ml sosu sojowego
świeży czosnek i czuszka

Przygotowanie

Polędwicę wołową pokroić w cienkie paseczki i marynować przez 8 godzin we wszystkich zmiksowanych składnikach marynaty. Pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek połączonej z olejem sezamowym. Chrupiące jarzyny przełożyć  na półmisek, a na tej samej patelni obsmażyć polędwicę z czosnkiem, czuszką i sosem sojowym.
Do tak przygotowanej wołowiny dodać jarzyny i całość doprawić do smaku. Świeże kiełki połączyć z sosem vinaigrette, kapustą pak choi ułożyć na talerzu, dodać ciepłą polędwicę z jarzynami. Udekorować ziarnami sezamu i skropić sosem miodowo-sojowym.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Grillowany oscypek z pikantnym sosem miodowym

    Grillowany oscypek z pikantnym sosem miodowym

  • Roladki z bakłażana i pieczonej papryki z cypryjskim serem haloumi, rozmarynem i pikantną oliwą

    Roladki z bakłażana i pieczonej papryki z cypryjskim serem haloumi, rozmarynem i pikantną oliwą

  • Ulubiona pizza Roberta i Konrada z rukolą, serem ricotta i suszonymi pomidorami

    Ulubiona pizza Roberta i Konrada z rukolą, serem ricotta i suszonymi pomidorami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×