RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Zapiekana polędwica wieprzowa w pikantnej kruszonce z majerankiem podana na aromatycznej soczewicy

Zapiekana polędwica wieprzowa w pikantnej kruszonce z majerankiem podana na aromatycznej soczewicy
Okazje:
Domowe party
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

4 oczyszczone polędwiczki wieprzowe
1/4 szklanki oliwy z oliwek
Marynata do mięs pikantna Prymat
Pikantna kruszonka:
2 łyżki masła
1 łyżka majeranku
1 łyżka musztardy dijon
Bułka tarta pikantna Prymat
Soczewica:
1 puszka (420 g) soczewicy
4 cebule szalotki
3 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
Papryka ostra Prymat
Grubo mielony czarny pieprz Prymat
Sól czosnkowa Prymat
Majeranek Prymat
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g pokrojonego w kostkę chudego bekonu
1 szklanka pomidorów concasse lub pelati
Kilka gałązek tymianku do dekoracji

Przygotowanie

Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę wieprzową zamarynować w oliwie z oliwek zmiksowanej z pikantną marynatą do mięs Prymat.
Masło (w temperaturze pokojowej) dokładnie wymieszać z musztardą i majerankiem, a następnie dodawać bułkę tartą, aż do uzyskania konsystencji plasteliny.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć bekon, cebulę, czosnek i gałązkę rozmarynu. Następnie dodać odcedzoną soczewicę. Całość poddusić, po czym dodać pomidory, wymieszać i doprawić do smaku.
Marynowane polędwiczki obsmażyć na patelni, następnie umieścić na nich pikantną kruszonkę i piec 10 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowaną polędwicę pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznej soczewicy z pomidorami i ziołami. Przed podaniem udekorować świeżym tymiankiem.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Sałatka z bobu

    Sałatka z bobu

  • Cranberry collins

    Cranberry collins

  • Quiche z białym serem i świeżymi ziołami

    Quiche z białym serem i świeżymi ziołami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×