RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Kisiel żurawinowy z sosem waniliowym

Kisiel żurawinowy z sosem waniliowym
Pory roku:
Lato
Wiosna
Okazje:
Domowe party
Na letnie upały

Składniki:

Liczba osób:

2 kwaśne jabłka
500 ml soku z żurawiny amerykańskiej
1/2 laski wanilii
1 mała laska cynamonu
50 g cukru
40 g skrobi spożywczej
80 g suszonej żurawiny amerykańskiej
Sos waniliowy:
500 ml mleka
2 łyżki skrobi spożywczej
1/2 laski wanilii
50 g cukru
4 żółtka

Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić. Sok z żurawiny przelać do rondla, dodać pokrojone jabłka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, usunąć miąższ i wraz z łupiną wrzucić do rondla. Dodać cynamon i cukier. Całość zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez 4–6 minut. Skrobię rozprowadzić małą ilością wody i wymieszać z sokiem. Dodać żurawinę amerykańską i zagotować, stale mieszając. Tak przygotowany kisiel żurawinowy odstawić do ostygnięcia.
100 ml mleka zmieszać ze skrobią, a pozostałą część mleka przelać do rondla. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, usunąć miąższ i wraz z łupiną dodać do mleka. Mleko gotować na małym ogniu przez 3–5 minut, wyjąć łupinę laskę wanilii, dodać cukier i skrobię rozprowadzoną w mleku. Całość wymieszać i zagotować, stale mieszając. Żółtko roztrzepać z odrobiną sosu waniliowego i dodać do sosu mieszając ubijaczką do piany. Pozostawić do ostygnięcia. Kisiel żurawinowy podawać z sosem waniliowym.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Grzanki z omletem, serem gorgonzola i sosem z żurawiny amerykańskiej

    Grzanki z omletem, serem gorgonzola i sosem z żurawiny amerykańskiej

  • Risotto dyniowe z suszoną żurawiną amerykańską

    Risotto dyniowe z suszoną żurawiną amerykańską

  • Panna cotta z mleka sojowego z granitą szczawiową

    Panna cotta z mleka sojowego z granitą szczawiową

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×