RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Grzanki z serem brie i pikantną gruszką

Grzanki z serem brie i pikantną gruszką
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party

Składniki:

Liczba osób:

500 g pokrojonego w cienkie plastry sera Brie
2 bagietki
1 ząbek czosnku
8 łyżek oliwy z oliwek
Pikantna gruszka:
2 duże słodkie gruszki bez skóry i gniazd nasiennych
1 szklanka soku gruszkowego
50 g obranego i pokrojonego w cienkie paseczki świeżego imbiru
1 mała
pokrojona w cienkie paseczki ostra czerwona papryka
100 g cukru

Przygotowanie

Sok z gruszek gotować ok. 15 min z imbirem, cukrem i paseczkami pikantnej papryki. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać pokrojoną w kostkę lub plastry gruszkę i gotować 2 minuty. Bagietkę pokroić w poprzeczne długie plastry i zapiekać w piekarniku do momentu, aż lekko stwardnieje. Podpieczoną bagietkę natrzeć z obu stron ząbkiem czosnku i polać delikatnie oliwą z oliwek. Na grzankach ułożyć ser Brie i zapiekać je ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Tak przygotowane gorące grzanki podawać z umieszczoną na wierzchu pikantną gruszką.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Cranberry collins

    Cranberry collins

  • Grzanki z jogurtem, wędzonym łososiem norweskim i czarnym kawiorem

    Grzanki z jogurtem, wędzonym łososiem norweskim i czarnym kawiorem

  • Pappardelle z serem Lazur, szpinakiem i suszonymi pomidorami

    Pappardelle z serem Lazur, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×