RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską

Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską
Pory roku:
Jesień
Zima
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

1 kg chudych żeberek
1,5 l wywaru mięsnego
1–2 listki laurowe
500 g czerwonych buraków
1 por
250 g ziemniaków
250 g białej kapusty
1–2 łyżki soku z cytryny
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
40 g orzechów włoskich
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Żeberka umyć, umieścić w dużym garnku, zalać wywarem mięsnym, dodać listek laurowy i zagotować. Zebrać szumowiny, gotować przez 45 minut, następnie dodać obrane buraki i gotować kolejne 15 minut.
Por oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kapustę umyć i pokroić na małe kawałki. Warzywa i ziemniaki dodać do zupy i gotować 30 minut.
Po upływie czasu gotowania z zupy wyjąć buraki, odstawić na chwilę do ostygnięcia, a następnie pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraki skropić sokiem z cytryny, przemieszać, żeby przeszły smakiem i dodać do zupy wraz z suszoną żurawiną amerykańską i posiekanymi orzechami.
Mięso wyjąć z zupy, oddzielić od kości i tłuszczu, pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do zupy. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pappardelle z serem Lazur, szpinakiem i suszonymi pomidorami

    Pappardelle z serem Lazur, szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • Grillowany ser kozi z figami i konfiturą z czarnej porzeczki z kardamonem

    Grillowany ser kozi z figami i konfiturą z czarnej porzeczki z kardamonem

  • Zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków

    Zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×