RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Sałatka z bobu

Sałatka z bobu
Pory roku:
Lato
Okazje:
Domowe party
Na letnie upały

Składniki:

Liczba osób:

500 g ugotowanego i obranego bobu
2 pokrojone w kostkę szalotki
16 plastrów chudego bekonu
1 pęczek młodego szczypioru
Garść kiełków groszku cukrowego
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Sos:
4 łyżki oleju arachidowego
1 łyżka miodu gryczanego
Sok z 1/2 cytryny
2 drobno posiekane ząbki czosnku
Kilka listków świeżej mięty
Sól morska
świeżo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Plastry bekonu ułożyć na pergaminie i piec 20 minut temperaturze 180˚C. Szalotkę podsmażyć na tłuszczu pozostałym z pieczenia boczku, wystudzić. Ugotowany i obrany bób przełożyć do miski, dodać cebulę, pestki słonecznika, posiekany szczypiorek i kiełki. Sałatkę polać sosem vinaigrette i podawać z chipsami z bekonu.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Sałatka z papai, żurawiny amerykańskiej i krewetek

    Sałatka z papai, żurawiny amerykańskiej i krewetek

  • Tarta z kozim serem i żurawiną amerykańską

    Tarta z kozim serem i żurawiną amerykańską

  • Kisiel żurawinowy z sosem waniliowym

    Kisiel żurawinowy z sosem waniliowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×