RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Kremówka anyżowa z poziomkami i malinami

Kremówka anyżowa z poziomkami i malinami
Pory roku:
Lato
Wiosna
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Na letnie upały

Składniki:

Liczba osób:

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
Mus z białej czekolady:
250 g białej czekolady deserowej
3 jajka
oddzielnie żółtka i białka
25 g cukru
200 g bitej śmietany
Owoce:
100 g suszonych jagód goji
100 g świeżych malin
50 g poziomek
200 ml likieru anyżowego Sambuca

Przygotowanie

Ciasto francuskie rozmrozić, lekko rozwałkować i piec 5 minut w temperaturze 200˚C, pamiętając o obciążeniu, aby zbytnio nie urosło. Z gotowego ciasta wykroić prostokąty równej wielkości.
Przygotować mus: połamaną czekoladę wsypać do metalowej miski i ustawić na garnku z gotującą się wodą. Czekoladę mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia, zdjąć z ognia, dodać utarte żółtka, wymieszać i ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie do piany dodać ostudzoną czekoladę i delikatnie mieszać, dodając stopniowo bitą śmietanę.  Gotowy krem odstawić do lodówki.
Likier anyżowy zredukować w garnku do połowy objętości, zalać nim wszystkie owoce i odstawić na kilka minut.
Prostokąty ciasta ułożyć na przemian z kremem i owocami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Sałatka z papai, żurawiny amerykańskiej i krewetek

    Sałatka z papai, żurawiny amerykańskiej i krewetek

  • Racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy

    Racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy

  • Zapiekane awokado w sosie z sera Lazur z bazylią i suszonymi pomidorami

    Zapiekane awokado w sosie z sera Lazur z bazylią i suszonymi pomidorami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×