RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Tarta gruszkowa z kremem migdałowym

Tarta gruszkowa z kremem migdałowym

Składniki:

Kruche ciasto:
300 g mąki krupczatki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Cukier waniliowy
Krem migdałowy:
200 g masła
250 g cukru pudru
250 g mączki migdałowej
4 jajka
50 g mąki
3 gruszki
Cukier puder do posypania tarty

Przygotowanie

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i siekać nożem do momentu połączenia masła z mąką. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i odstawić na do lodówki na minimum 30 minut. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
Masło utrzeć z cukrem, dodać mączkę migdałową i nadal ucierać. Następnie, cały czas ucierając, dodawać jajka, a na końcu mąkę. Krem migdałowy rozsmarować na kruchym cieście.
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i ponacinać. Gruszki ułożyć na kremie migdałowym i lekko ucisnąć.
Tartę piec przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Kulebiak z kapustą, grzybami i pieczonym sandaczem

    Kulebiak z kapustą, grzybami i pieczonym sandaczem

  • Zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków

    Zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków

  • Zupa krem z cukinii z białą czekoladą

    Zupa krem z cukinii z białą czekoladą

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×