RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Strudel jabłkowy z sosem waniliowym i bitą śmietaną

Strudel jabłkowy z sosem waniliowym i bitą śmietaną

Składniki:

2 kg jabłek
300 g cukru
Cynamon do smaku
300 g rodzynek
Ciasto:
1 kg mąki typ 450
400 ml wody
Szczypta soli
150 g oleju
Masło
Bułka tarta

Przygotowanie

Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka przekroić na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Dodać cukier, cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie posmarować olejem i odstawić na 20 minut. Ciasto rozciągnąć ruchem obrotowym na ręku (podobnie jak ciasto do pizzy), aż będzie przezroczyste. Następnie  rozłożyć je na posypanej mąką, płóciennej serwecie, skropić roztopionym masłem i posypać bułką tartą. Na cieście ułożyć farsz jabłkowy, zwinąć je używając serwety i przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel delikatnie posmarować roztopionym masłem i upiec na złoty kolor (ok. 20 minut w temperaturze 200°C).
Strudel jabłkowy można serwować na zimno lub na gorąco, z sosem waniliowym i bitą śmietaną.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pierś z kurczaka marynowana w rozmarynie podana na kurkach z truskawkami i białym kremem balsamico

    Pierś z kurczaka marynowana w rozmarynie podana na kurkach z truskawkami i białym kremem balsamico

  • Truskawki smażone z pomarańczami i rozmarynem

    Truskawki smażone z pomarańczami i rozmarynem

  • Roladki z łososia norweskiego nadziewane serem ricotta z kurkami i ziołami podane z sosem jogurtowym

    Roladki z łososia norweskiego nadziewane serem ricotta z kurkami i ziołami podane z sosem jogurtowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×