RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Żurawinowe brioszki z pasztetem z gęsich wątróbek

Żurawinowe brioszki z pasztetem z gęsich wątróbek
Pory roku:
Lato
Wiosna
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

150 g pasztetu z gęsich wątróbek
Ciasto na 16 brioszek:
500 g mąki
3 jajka
1 żółtko
100 ml letniego mleka
150 g masła o temperaturze pokojowej
4 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej
1/2 kostki drożdży
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
masło do wysmarowania foremek
Galaretka żurawinowa:
3 płatki żelatyny
5 łyżek porto
3 gałązki tymianku
200 ml soku żurawinowego

Przygotowanie

Przygotować galaretkę żurawinową: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Zagotować porto z tymiankiem, przelać przez sito, w gorącym płynie rozpuścić odciśniętą żelatynę. Dodać sok żurawinowy, całość przelać do płaskiego naczynia, wystudzić i odstawić do lodówki. Mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i niewielką ilością mąki. Mąkę i sól wsypać do miski, w środku zrobić wgłębienie, wlać rozczyn, oprószyć mąką, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać masło, jajka i żurawinę. Ugniatać, aż ciasto nie będzie przyklejać się do ręki. Odstawić pod przykryciem na 40-60 minut, aż podwoi swoją objętość. Krótko zagnieść i odstawić na kolejne 20 minut.
Ciasto podzielić na 20 części. Z 16 kawałków uformować gładkie kulki. Foremki posmarować masłem, w każdej umieścić jedną kulkę ciasta. Pozostałe kawałki ciasta podzielić na cztery części i zrobić z nich mniejsze kuleczki. W dużych kulkach zrobić kciukiem głębokie wgłębienia, włożyć w nie mniejsze kulki i lekko docisnąć. Żółtko roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Powstałą masą posmarować bułeczki, piec 20-25 minut w temperaturze 180ºC.
Z 4 brioszek ściąć czubki, każdą wypełnić jedną czwartą pasztetu z gęsich wątróbek. Serwować z grubo posiekaną galaretką. Pozostałe 12 brioszek należy zamrozić, a w razie potrzeby rozmrozić i krótko podpiec.

 

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Sernik z jabłkami i żurawiną

    Sernik z jabłkami i żurawiną

  • Egzotyczna zupa kokosowo-żurawinowa

    Egzotyczna zupa kokosowo-żurawinowa

  • Roladki cielęce z nadzieniem żurawinowym

    Roladki cielęce z nadzieniem żurawinowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×