RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Egzotyczna zupa kokosowo-żurawinowa

Egzotyczna zupa kokosowo-żurawinowa
Pory roku:
Lato
Wiosna
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party

Składniki:

Liczba osób:

500 g cukinii
400 ml mleka kokosowego niesłodzonego
200 g liczi (świeże lub z puszki)
8 cm świeżego korzenia imbiru
3 łodygi trawy cytrynowej
1 świeża papryka chili
100 g szalotek
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
2 łyżki oleju sezamowego
1 limonka
1/2 pęczka zielonej kolendry
6 łyżek sosu sojowego
sól
pieprz cayenne Prymat

Przygotowanie

Korzeń imbiru obrać i zetrzeć. Trawę cytrynową umyć i przekroić wzdłuż. Paprykę chili pokroić na cienkie paseczki. Szalotki obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Wszystkie przygotowane składniki wraz z żurawiną smażyć na oleju przez 5 minut, często mieszając.
Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Przyprawy zdjąć z ognia i połączyć z mlekiem kokosowym, a następnie dolać 600 ml wody lub bulionu warzywnego. Całość zagotować,  dodać cukinię i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. W międzyczasie obrać liczi i dodać do zupy. Limonkę wycisnąć, kolendrę umyć, osuszyć i posiekać. Sok z limonki i kolendrę wymieszać z sosem sojowym i dodać do zupy. Podawać z prażonymi, solonymi orzechami włoskimi.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Kremówka anyżowa z poziomkami i malinami

    Kremówka anyżowa z poziomkami i malinami

  • Szpinak z serem Lazur i suszonymi pomidorami

    Szpinak z serem Lazur i suszonymi pomidorami

  • Pappardelle z sosem z żurawiny amerykańskiej i orzechów włoskich

    Pappardelle z sosem z żurawiny amerykańskiej i orzechów włoskich

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×