RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Zapiekane żeberka cielęce z aromatycznymi gruszkami i jabłkami podane z owocami granatu

Zapiekane żeberka cielęce z aromatycznymi gruszkami i jabłkami podane z owocami granatu
Okazje:
Domowe party
Obiad
W męskim gronie

Składniki:

Liczba osób:

2 kg chudych żeberek cielęcych
Marynata:
1 op. przyprawy do żeberek Prymat
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 pęczek włoszczyzny
2 łyżki masła
2 obrane
pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny jabłka
2 obrane
pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny gruszki
2 granaty
3 łyżki miodu pszczelego
50 ml śliwowicy
Sól czosnkowa
pieprz ziołowy
chili
imbir
cynamon Prymat

Przygotowanie

Żeberka umyć, oczyścić, osuszyć, natrzeć dokładnie wszystkimi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Zamarynowane żeberka obsmażyć, a następnie dodać umytą i pokrojoną włoszczyznę. Całość dusić do miękkości. Jabłka i gruszki podsmażyć na maśle z miodem, śliwowicą i przyprawami. Żeberka ułożyć na blasze do pieczenia, posypać aromatycznymi jabłkami i gruszkami i zapiekać 15 minut w temperaturze 180˚C. Sos powstały podczas duszenia mięsa zmiksować wraz z warzywami, przecedzić i doprawić do smaku. Sos wylać na talerze, ułożyć na nim żeberka z jabłkami i gruszkami. Całe danie udekorować owocami granatu.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Chłodnik z pomidorów malinowych z truskawkami i guacamole

    Chłodnik z pomidorów malinowych z truskawkami i guacamole

  • Roladki z bakłażana i pieczonej papryki z cypryjskim serem haloumi, rozmarynem i pikantną oliwą

    Roladki z bakłażana i pieczonej papryki z cypryjskim serem haloumi, rozmarynem i pikantną oliwą

  • Zapiekana polędwica wieprzowa w pikantnej kruszonce z majerankiem podana na aromatycznej soczewicy

    Zapiekana polędwica wieprzowa w pikantnej kruszonce z majerankiem podana na aromatycznej soczewicy

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×