RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Duszona gicz cielęca z gremolatą

Duszona gicz cielęca z gremolatą
Okazje:
W męskim gronie

Składniki:

Liczba osób:

4 gicze cielęce
Marynata:
1/2 łyżeczki soli peklowej Prymat
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki Prymat
6 liści laurowych Prymat
6 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren czarnego pieprzu Prymat
3 cebule szalotki
6 ząbków czosnku
100 ml białego wina
1 papryczka chili
1/2 szklanki oliwy z oliwek
400 ml pomidorów pelati
200 ml bulionu z kurczaka Kucharek
Tymianek
oregano Prymat do smaku
Gremolata:
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1/2 pęczka posiekanej bazylii
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 łyżka filecików anchois
1/2 łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat
Grubo mielony czarny pieprz Prymat
1/4 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Wszystkie składniki gremolaty dokładnie zmiksować lub utrzeć w moździerzu, doprawić do smaku.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią umyte, oczyszczone i osuszone mięso i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
Po zamarynowaniu mięso obsmażyć z każdej strony na oliwie z oliwek. Dodać czosnek, cebulę, tymianek oraz oregano i smażyć przez około 10 minut. Następnie wlać wino i wywar, dodać pomidory, przykryć i dusić do miękkości, przewracając mięso od czasu do czasu. Całość doprawić do smaku. Podawać z sosem powstałym podczas gotowania oraz polentą lub gnocchi.  Przed podaniem całość skropić przygotowaną wcześniej gremolatą.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Tortilla z warzywami, tuńczykiem, szpinakiem i białym serem

    Tortilla z warzywami, tuńczykiem, szpinakiem i białym serem

  • Marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym

    Marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym

  • Sznycel wiedeński z sosem z żurawiny amerykańskiej

    Sznycel wiedeński z sosem z żurawiny amerykańskiej

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×