RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym

Marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym
Pory roku:
Lato
Okazje:
Grillowe szaleństwo
W męskim gronie

Składniki:

Liczba osób:

4 steki wołowe po 200 g
Marynata:
4 gałązki rozmarynu
1 pęczek tymianku
2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Dip cebulowo-żurawinowy:
250 g cebuli
1 łyżka oleju
1 mała zielona papryczka chili
Odrobina wermutu
np. Noilly Prat
100 ml sosu Cumberland
75 g suszonej żurawiny amerykańskiej
Sól
pieprz

Przygotowanie

Zioła opłukać, grubo posiekać, a następnie wymieszać z pieprzem i oliwą z oliwek. W powstałej marynacie obtoczyć steki, dokładnie wsmarowując marynatę w mięso. Steki przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Cebulę obrać, grubo posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Papryczkę chili oczyścić, opłukać, drobno pokroić, dodać do cebuli i smażyć przez chwilę. Następnie dolać odrobinę wermutu, sos Cumberland i całość wymieszać. Żurawinę grubo posiekać i dodać do mieszanki. Tak przygotowany dip doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Steki wyjąć z marynaty, osuszyć i piec na rozgrzanym grillu węglowym z obu stron przez ok. 5 minut. Steki posolić i podawać z dipem cebulowo-żurawinowym.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Orientalny tuńczyk w sezamie z sosem kabayaki, chrzanem wasabi i sałatką wakame

    Orientalny tuńczyk w sezamie z sosem kabayaki, chrzanem wasabi i sałatką wakame

  • Dorada Królewska z młodym zielonym groszkiem

    Dorada Królewska z młodym zielonym groszkiem

  • Grillowany ser kozi z figami i konfiturą z czarnej porzeczki z kardamonem

    Grillowany ser kozi z figami i konfiturą z czarnej porzeczki z kardamonem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×