RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Duszona gicz cielęca z tymiankiem podana z włoskimi gnocchi i sałatą rukola

Duszona gicz cielęca z tymiankiem podana z włoskimi gnocchi i sałatą rukola
Okazje:
Obiad
W męskim gronie

Składniki:

Liczba osób:

4 gicze cielęce (każda o wadze ok.250 g)
100 ml oliwy z oliwek
Marynata:
1 łyżeczka tymianku Prymat
Sól czosnkowa
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Włoszczyzna
1 litr rosołu Kucharek
1 mała puszka pomidorów pelati
100 ml śmietany
1 pęczek sałaty rukola
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Gnocchi:
4 średnie ziemniaki w łupinie
40 g parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g mąki
kilka listków świeżej bazylii
2 jajka
Sól do smaku

Przygotowanie

Umyte i oczyszczone gicze zamarynować w oliwie, tymianku, soli czosnkowej i pieprzu. Po około 3 godzinach obsmażyć w rondelku na złoty kolor i zalać rosołem. Włoszczyznę pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na patelni i dodać do gotujących się giczy. Wywar doprawić solą i pieprzem. Gdy gicze będą miękkie, tzn. gdy mięso będzie odchodziło od kości, dodać pomidory, chwilę gotować, a następnie wyjąć mięso i przełożyć w ciepłe miejsce.
Ziemniaki umyć, osuszyć i piec w łupinie ok. 40 minut w temperaturze 140°C. Po wystudzeniu przekroić na pół i wydrążyć, zmielić jak na purée, dodać starty parmezan, mąkę, posiekaną bazylię, jajka i sól. Wyrobić ciasto, uformować wałek i kroić, jak na kopytka. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy do momentu wypłynięcia.
Powstały podczas duszenia mięsa sos zmiksować, zabielić śmietaną, przecedzić przez sito i podawać wraz z mięsem i gorącymi gnocchi.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Dorsz w maślanym confit podany na botwinie z miodem i nalewką orzechową

    Dorsz w maślanym confit podany na botwinie z miodem i nalewką orzechową

  • Norweskie filety śledziowe z grubo mielonym czarnym pieprzem i sałatką warzywną

    Norweskie filety śledziowe z grubo mielonym czarnym pieprzem i sałatką warzywną

  • Rostbef z estragonem podany z torcikiem grillowanych warzyw

    Rostbef z estragonem podany z torcikiem grillowanych warzyw

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×