RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Dorsz w panierce z orzechów pekan, podany na liściach szpinaku ze słodkimi ziemniakami

Dorsz w panierce z orzechów pekan, podany na liściach szpinaku ze słodkimi ziemniakami
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

4 x 180 g fileta z dorsza norweskiego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki przyprawy do ryb Prymat
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 posiekane szalotki
2 posiekane ząbki czosnku
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka bułki tartej Prymat
1 szklanka zmielonych orzechów pekan
2 łyżki mąki
3 roztrzepane jajka
400 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków
4 łyżki przyprawy do ziemniaków Prymat
200 g świeżego szpinaku
4 cząstki cytryny

Przygotowanie

W rondlu podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i masło, lekko zrumienić. Następnie dodać szalotki i czosnek, smażyć do miękkości. Wlać śmietanę, dodać oczyszczony z łodyg szpinak i gotować na wolnym ogniu, aż ilość sosu zredukuje się o połowę, doprawić do smaku.
Bułkę tartą wymieszać z orzechami. Umytego i oczyszczonego dorsza zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawie do ryb Prymat. Po zamarynowaniu obtoczyć w mące, jajku i mieszance z bułki tartej i orzechów pekan. Panierowane filety podsmażyć na złoty kolor na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180°C.
Pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki podsmażyć na oliwie na złoty kolor i doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków Prymat.
Tak przygotowanego dorsza podawać na duszonym szpinaku ze słodkimi ziemniakami i cząstkami cytryny.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Zapiekanka z białej kapusty i żurawiny amerykańskiej

    Zapiekanka z białej kapusty i żurawiny amerykańskiej

  • Gulasz wołowy z cieciorką i pomidorami

    Gulasz wołowy z cieciorką i pomidorami

  • Diabeł morski z żurawiną amerykańską i ziołami

    Diabeł morski z żurawiną amerykańską i ziołami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×