RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Diabeł morski z żurawiną amerykańską i ziołami

Diabeł morski z żurawiną amerykańską i ziołami
Pory roku:
Jesień
Lato
Wiosna
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

600 g filetu z diabła morskiego w jednym kawałku
250 g ziemniaków
5-6 łyżek suszonej żurawiny amerykańskiej
2 szalotki
4 duże karczochy
1 ząbek czosnku
2 gałązki lubczyku
1 pęczek natki pietruszki
1 cytryna
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Sól
pieprz biały Prymat

Przygotowanie

Żurawinę zagotować z 4 łyżkami wody, zdjąć z ognia. Szalotki obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z karczochów odciąć nożem do warzyw górną część (trzy piąte wysokości), usunąć liście zewnętrzne. Łodygi skrócić do długości 8-10 cm, obrać i pokroić w plasterki. Małą łyżeczką wydłubać ze środka „serca” karczochów. Pozostałe części karczochów pokroić w wąskie paski, a następnie wraz z łodygami, szalotkami, ziemniakami i 1 łyżką oliwy dusić na średnim ogniu, pod przykryciem do miękkości. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Żurawinę odsączyć. Czosnek obrać, lubczyk i natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Zioła wymieszać z resztą oliwy. Rybę osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie umieścić w lekko natłuszczonej formie i piec 8 minut w temperaturze 220ºC.
Następnie rybę posmarować ziołami z żurawiną i zapiekać kolejne 3-4 minuty. Wyjąć z pieca, przełożyć na półmisek, pokroić na grube plastry. Tak przygotowanego diabła morskiego serwować z potrawką z karczochów i cząstkami cytryny.

 

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką Proscitto Crudo

    Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką Proscitto Crudo

  • Zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków

    Zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków

  • Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską

    Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×