RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Bruschetta i grissini z szynką prosciutto

Bruschetta i grissini z szynką prosciutto
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

Bruschetta:
8 kromek pieczywa ciabatta
400 g pokrojonych w kostkę pomidorów concasse
1 pęczek posiekanej świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
4 łyżki świeżo tartego parmezanu
Grissini:
20 paluszków grissini
20 plastrów szynki prosciutto
1 pęczek rukoli
100 g pokrojonego w plastry parmezanu
4 łyżki pikantnego sera paprykowego

Przygotowanie

Pieczywo opiec na grillu lub w tosterze. Pomidory wymieszać z posiekaną bazylią, dwoma łyżkami oliwy z oliwek i doprawić do smaku. Opieczone kromki pieczywa natrzeć czosnkiem. Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej aromatyczne pomidory. Całość skropić oliwą i posypać świeżo tartym parmezanem.
Plastry szynki prosciutto posmarować pikantnym serem paprykowym, ułożyć na nich sałatę rukola oraz plastry parmezanu i zawinąć na paluszkach grissini. Tak przygotowana przekąska doskonale pasuje do czerwonego wina Chianti lub piwa.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Quiche z białym serem i świeżymi ziołami

    Quiche z białym serem i świeżymi ziołami

  • Sałatka z jajkiem sadzonym, marynowanym łososiem norweskim i czerwonym sosem pesto

    Sałatka z jajkiem sadzonym, marynowanym łososiem norweskim i czerwonym sosem pesto

  • Kurczak po marokańsku z warzywami, migdałami i orzechami nerkowca

    Kurczak po marokańsku z warzywami, migdałami i orzechami nerkowca

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×