‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Znamy już finalistów konkursu „KULINARNY TALENT 2012”

 

Oto młodzi kucharze, którzy zakwalifikowali się do finału:
• Bartłomiej Pawlikowski
(Hotel Best Western Gorzów Wielkopolski; szef rekomendujący: Dawid Szkudlarek) – udko z kurczaka z musem borowikowym, z dodatkiem sękacza z ziemniaka, quiche z łososiem i gołąbka warzywnego podlanego miodkiem majowym
• Damian Kolasa (Constant - Michel Labarre; szef rekomendujący: Michel Labarre) – waniliowe udko z kurczaka z duetem łososia wędzonego i sous vide, podane z lawendową marchewką, puree z pora, ravioli z zielonego groszku, kremowego ziemniaka ze smardzami i pianą z palonego masła
• Dominik Pochmara (Warszawa; szef rekomendujący: Karol Okrasa) - kurczak z pomidorami i pesto z rukwii wodnej podany z pierożkami z kaszy kuskus i musu z wątróbki
• Kamil Wierzbowski (Hotel Novotel Warszawa Centrum; szef rekomendujący: Brian Farell) - "Fuzja orientu", czyli roladka z kurczaka z tofu i szpinakiem w sosie teriyaki w duecie z California Maki z wędzonym łososiem norweskim w tempurze
• Adrian Głowala (Restauracja Moonsfera; szef rekomendujący: Jarosław Uściński) - "Harlekin" z kurczaka, łososia i blinów kukurydzianych podany z sosem balsamiczno-pomarańczowym 
• Maciej Siąkowski (Łódź; szef rekomendujący: Andrea Camastra) - glazurowany w jus z gastrique'iem mus z kurczaka, espuma z wędzonego łososia i jogurtu, smażone mochi, pudding z rukoli, galaretka z ogórka i piklowana rzodkiewka
• Marcin Zawadzki (Warszawa; szef rekomendujący: Paweł Oszczyk) - chrupiący kurczak confit z wędzonym łososiem norweskim i foie gras podany z risotto ze szczawiem i awokado oraz sosem curry
• Martyna Rusin (Restauracja Blu Bielsko-Biała; szef rekomendujący: Mateusz Kręcina) - roladka z udka  kurczaka z mixem sałat i łososiem norweskim z nutą pleśniowych serów i owoców leśnych
• Michał Szpak (Restauracja Repubblica Italiana Warszawa; szef rekomendujący: Michał Bajerski) - pieczone w szynce parmeńskiej podudzie z kurczaka w towarzystwie sakiewek z wędzonym łososiem i pianki chrzanowej podane z sosem tymiankowym
• Michał Ziaja (Restauracja LOFT Rzeszów; szef rekomendujący: Mariusz Nazimek) - ziołowe udo drobiowe podawane na borowikowym confit z piramidką z wędzonego łososia, papryki i sera koziego wykończoną musem brokułowym i trącone pomarańczową mgiełką
• Tomasz Jeziorek (Hotel Swing Kraków; szef rekomendujący: Mirosław Drewniak) - orientalne zapiekane w cieście filo curry z kurczaka i łososia z nutką imbiru
• Marcin Popielarz (Hotel Sheraton Sopot; osoba rekomendująca: Tomasz Borucki) - podudzia z kurczaka w brunoise z warzyw podane z polentą o smaku czerwonej kapusty, wędzonym łososiem z bryndzą w kaparowym gelanie oraz sosem z moreli i anchois


SPONSORZY: 

 


PARTNERZY: 


PATRONI MEDIALNI: 

 


PATRONI MERYTORYCZNI: 


21 marca o  godz. 18.00 odbędzie się spotkanie z uczestnikami na odprawie w Klubie Galop/Trylogia w Zielone. Uczestniczą: Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Katarzyna Michalak, Konrad Birek, przedstawiciele jury technicznego, Fundacji KSK i MT Targi. Godzina 19.00 - wspólna, uroczysta kolacja.

Uczestnicy Konkursu zamieszkają w Hotelu „Trylogia” w Zielonce:
ul. Poniatowskiego 46 A
05-220 Zielonka
Tel : 022 799 72 19 
e-mail: biuro@klubgalop.pl

Uczestnicy zamieszkają w pokojach dwuosobowych. Lista hotelowa zostanie przedstawiona po przyjeździe w recepcji hotelu.
 
22 marca 2012  o godz. 11.00 odbędzie się rozpoczęcie konkursu, który poprowadzą Robert Sowa i Paweł Pochwała znany dziennikarz programu "Kawa czy Herbata?".

Uczestników oceniać będzie Jury techniczne: 
- Jerzy Pasikowski /Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni/
- Rafał Targosz /Szef Kuchni krakowskiego Hotelu Unicus, doradca kulinarny Limito, członek FKSK/
- Tomasz Jakubiak /Kucharz i dziennikarz kulinarny/
- Mikołaj Hęciak /Szef Kuchni Tapas Steak Restaurant OLÉ/

oraz Jury degustacyjne obradujące w składzie:
- Marta Grycan
- Roman Kołtoń
- Bożydar Iwanow
- Mateusz Borek

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował będzie Konrad Birek Szef Kuchni - Studio Kulinarne Roberta Sowy.

Uroczyste ogłoszenie wyników Konkursu „Kulinarny Talent 2012" oraz wręczenie statuetek, dyplomów i nagród nastąpi w dniu 22 marca po zakończeniu konkursu ok. godz 16.00.

Zwycięzca zyska miano "Kulinarnego Talentu 2012" i odjedzie najnowszym modelem Mercedesa Klasy B! 

 

Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymają nagrody o ŁĄCZNEJ WARTOŚCI 100.000 zł: 
• Komplety naczyń marki Welmax
• Komplety noży kucharskich od MAKRO
• Książki Kucharskie ufundowane przez MAKRO
• Telewizor LCD ufundowany przez Winterhalter
• Laptop ufundowany przez InterEuropol
• Ekspresy do kawy marki Nespresso
• Cenne nagrody i upominki od Villeroy&Boch
• Upominki od firmy DERMIKA
• Kosze upominkowe od Prymatu

Podczas Konkursu odbędą się liczne pokazy kulinarne, degustacje i prezentacje:
- Drobex, Oerlemans i Prymat Gastroline - degustacja dań skomponowanych przez Roberta Sowę - kurczaka z sosem z sera pleśniowego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz kurczaka po marokańsku z warzywami, migdałami i orzechami nerkowca. Do wszystkich dań serwowane będzie pieczywo firmy InterEuropol.
- degustacja wędlin Drobex
- ekspozycja marynat Prymat Gastroline
- degustacja wódek ukraińskich
- degustacja Single Malt whisky przygotowana przez firmę Smarten
- prezentacja Wypożyczalni Gastronomicznej Gastro Magic Service 
- degustacja łososia wędzonego Limito, który serwowany będzie z pieczywem InterEuropol
- degustacja aperitifu Aperol
- degustacja kawy Nespresso

Wszyscy uczestnicy i Jury techniczne wystąpią w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN.


Organizatorem Konkursu jest Robert Sowa przy pomocy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, MT Targi oraz Agencji Ready PR Events&More. Konkurs odbędzie się w Centrum Targowo-Kongresowym MT Targi w Warszawie, podczas największych Targów branży HoReCa - EuroGastro 2012.

„Kulinarny Talent” to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością. Wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy  kulinarne.

W tym roku młodzi kucharze komponują potrawy według następującego klucza:

Mięso udowe z kurczaka DROBEX + wędzony łosoś LIMITO + przyprawy PRYMAT = Kulinarny Talent 2012


A tak było podczas poprzednich edycji konkursu...