‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Kuchnia pachnąca tradycją – smaki i zapachy Podlasia na EuroGastro 2012

 

Prezentacja podlaskiej kuchni i kultury to absolutna nowość na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro. Zwiedzający mogli poznać kuchnię regionalną i dziedzictwo kulturowe Podlasia na przykładzie miasta Augustowa, a także gmin: Lipska i Sztabin. Podczas pokazów zaprezentowano charakterystyczne dla Ziemi Augustowskiej produkty regionalne oraz wyroby wytwarzane lub przetwarzane metodami tradycyjnymi. Nie zabrakło również występów muzycznych i smakowitych degustacji. 

Dla gości przygotowano dwa pokazy przyrządzania lokalnych dań – jeden z zachowaniem tradycyjnych receptur, drugi z użyciem nowoczesnych technik kulinarnych. Oryginalne przepisy i potrawy na bazie regionalnych produktów zaprezentowali przedstawiciele samorządów miast: Augustowa, Sztabin i Lipska, a także uczniowie ze szkoły gastronomicznej w Augustowie, którzy zaprezentowali swoją interpretację kuchni regionalnej Podlasia. Przygotowane podczas prezentacji dania degustowali zaproszeni goście, m.in. Zygmunt Chajzer, Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Teo Vafidis, Burmistrz Augustowa Kazimierz Kożuchowski, Tomek Jakubiak, Joanna Ochniak i Juliusz Donajski.   

 

Dla gości zwiedzających targi EuroGastro przygotowano również minibazar z produktami regionalnymi Podlasia. Chętni mogli skosztować wyśmienitych lokalnych ciast, ryb, mięs, miodów, serów i pieczywa.

„Kuchnia pachnąca tradycją, czyli prezentacja kultury i tradycji kulinarnych Podlasia” jest częścią projektu łączącego Miasto Augustów, Gminę Lipsk oraz Gminę Sztabin „Kuchnia Pachnąca Tradycją - Smaki Ziemi Augustowskiej”, którego celem jest popularyzacja produktu turystycznego Podlasia z zachowaniem dziedzictwa kulturowego oraz promocja kuchni regionalnej.