‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

X Ogólnopolski Konkurs L’Art de la cuisine Martell 2012

 

Tematem tegorocznego konkursu była polska wieprzowina, a składnikami obowiązkowymi - schab lub polędwiczka wieprzowa PQS i jeden wybrany element półtuszy wieprzowej PQS. Pozostałe składniki pozostawały w gestii zawodników, którzy mogli rozwinąć wodze fantazji i stworzyć niepowtarzalne arcydzieło sztuki kulinarnej.

W konkursie uczestniczyło 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Na najwyższym stopniu podium stanęli reprezentanci Restauracji ANCORA - Łukasz Cichy i Paweł Kras, drugie miejsce zajęli kucharze warszawskiego Hotelu InterContinental Paweł Kalbarczyk i Paweł Dziekoński, a na najniższym stopniu podium stanęli: Michałowi Szcześniak i Mariusz Bryzek z Hotelu Le Meriden Bristol. Dodatkową nagrodę przyznaną przez jury koneserów smaku otrzymała drużyna reprezentująca Restaurację JAN z Bełchatowa - Piotr Krogulec i Łukasz Motylski. Wszystkim laureatom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Tegoroczne zmagania kulinarne oceniane były przez JURY KONESERóW SMAKU w składzie: Laura Samojłowicz, Robert Sowa, Guillame Girard-Reydet, Jean-Jacques Regnault, Andrzej Szumowski i Tomasz Dowgiałło; JURY DEGUSTACYJNE, w którym zasiadali: Joseph "Józek" Seeletso, Rafał Targosz, Andrzej Bałdyga, Tomasz Deker i Jerzy Pasikowski, a także JURY TECHNICZNE obradujące w gronie: Paweł Oszczyk - przewodniczący jury, Adam Chrząstowski, Grzegorz Labuda, Marcin Budynek, Jarosław Uściński i Jarosław Walczyk - sekretarz jury.

Pełna lista uczestników "l’Art de la cuisine Martell 2012”:
1 . ANCORA - Łukasz Cichy, Paweł Kras
2 . Hotel Andel's - Piotr Pawłowski, Rafał Maslenkiewicz
3. Restauracja Amber Room - Przemysław Gryz, Krzysztof Pawlik
4 . Hotel Villa Sedan - Łukasz Fulara, Piotr Ciomek
5 . Restauracja Cammino - Kamil Bednarek, Kamil Skrok
6. Hotel Best Western Gorzów Wlkp. - Dawid Szkudlarek, Bartłomiej Pawlikowski
7. Zamek Dubiecko - Krzysztof Bobola, Szymon Pitera
8. Hotel Anders - Łukasz Kawaller, Błażej Szymański
9. Restauracja Kummerówka Bydgoszcz - Adam Kowalewski, Tomasz Kazimierski
10 . UNITY LINE - Łukasz Wojtkiewicz, Kamil Wójciak
11. Sheraton Sopot - Marcin Popielarz, Kacper Maziuk
12. Joseph's Wine and Food - Michał Budnik, Arkadiusz Ziółkowski
13. Le Meriden Bristol - Michał Szcześniak, Mariusz Bryzek
14. Hotel Aquarius - Jacek Krakowiak, Przemysław Nowicki
15. Hotel Intercontinental - Paweł Kalbarczyk, Paweł Dziekoński
16. JAN Bełchatów - Piotr Krogulec i Łukasz Motylki

Zdjęcia: Fundacja Klubu Szefów Kuchni & Smarten.pl