Tym razem było operowo, lifestylowo i informacyjnie, a wszystko za sprawą zaproszonych gości... W drużynie Kasi walczyli: aktor Tomasz Ciachorowski (Majka, Ojciec Mateusz, Pierwsza Miłość), aktorka Olga Borys (Ja to mam szczęście, Lokatorzy) i znana śpiewaczka operowa, ambasador Konkursu im. Jana Kiepury w Krynicy, jurorka Bitwy na głosy – Alicja Węgorzewska, a w drużynie Joanny: dziennikarka Paulina Chylewska, szef WIADOMOŚCI w TVP1 Piotr Kraśko i gorące nazwisko od czasu EURO 2012 - Natalia Siwiec.
Mistrz Kulinarny Robert Sowa przeniósł gości programu do Wielkopolski i wspólnie z Norbertem Rutkowskim przygotował pieczone ziemniaki z gzikiem. W muzycznej części programu uczestnicy zaśpiewali piosenki Republiki, Kayah, Mafii i Krystyny Prońko.
PIECZONE PYRY Z GZIKIEM PO WIELKOPOLSKU
Składniki dla 4 osób:
4 duże umyte ziemniaki
300 g wiejskiego twarogu półtłustego
150 ml kwaśnej śmietany
1 pęczek cienkiego szczypiorku, drobno pokrojonego
1 pęczek rzodkiewek, startych na tarce o dużych oczkach
½ łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 160°C. Gzik: Twaróg kruszymy, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy śmietanę, szczypiorek i rzodkiewki, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do smaku przyprawę do potraw Kucharek. Ziemniaki sprawdzamy widelcem, a gdy będą miękkie, wyjmujemy z piekarnika. Każdy ziemniak nacinamy na krzyż i delikatnie rozchylamy. Na każdego ziemniaka nakładamy gzik, całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Jak zwykle była super zabawa!
Zdjęcia: Jan Bogacz/TVP i Ireneusz Sobieszczuk/TVP