‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w "Pytaniu na śniadanie"

 

Chcecie spróbować dań z dynią skomponowanych przez mistrza Roberta Sowę. Bardzo proszę, oto przepisy. Smacznego!

JESIENNA SAŁATKA ZE SMAŻONĄ DYNIĄ

Składniki dla 4 osób:
800 g obranej i pokrojonej w słupki dyni
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
100 g umytych i oczyszczonych sałat sezonowych
8 pokrojonych w ćwiartki pomidorów cherry
50 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów
2 łyżki prażonych migdałów

Sos vinaigrette:
½ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka Bazylii Prymat
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
Miód do smaku
1 mała, drobno pokrojona czerwona cebula
Sól morska MŁYNEK, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu vinaigrette dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Dynię podsmażyć na oliwie z oliwek, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru (około 10 minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać sokiem pomarańczowym i gotować do momentu odparowania wody. Pozostałe składniki sałatki delikatnie wymieszać.
Ciepłą dynię ułożyć na półmisku, udekorować sałatką i skropić sosem vinaigrette.

 

MAKARON TAGLIATELLE Z PIECZONĄ DYNIĄ, SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ I PARMEZANEM

Składniki dla 4 osób:
500 g makaronu tagliatelle
800 g obranej i pokrojonej w kostki dyni
1 łyżka Oregano Prymat
Sól ziołowa MŁYNEK, Pieprz czarny świeżo mielony Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek
2 listki posiekanej świeżej szałwii
4 pokrojone w paski cienkie plasterki szynki dojrzewającej
2 łyżki masła
2 łyżki tartego sera parmezan
2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków piniowych
50 ml białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:
Dynię sparzyć ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić, a następnie wymieszać ją dokładnie z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą ziołową i świeżo mielonym pieprzem, a następnie piec ok. 40 minut w temperaturze 170°C (najlepiej jest piec dynię w naczyniu, w którym będzie można zrobić sos). Po wyjęciu z piekarnika przełożyć naczynie na gaz, dodać szynkę, dolać wino i zagotować.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić (pozostawiając odrobinę wody), dodać makaron do sosu, zestawić z ognia, dodać masło i parmezan, delikatnie wymieszać. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem, przed podaniem każdą porcję posypać orzeszkami piniowymi.