‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa jurorem International CHEF Culinary Cup 2019

27 marca, pierwszego dnia targów Euro-Gastro, zorganizowanych w tym roku po raz pierwszy w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie k/ Warszawy, odbyła się czwarta edycja konkursu CHEF Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego. W tym roku była to już druga edycja międzynarodowa, w której oprócz polskich profesjonalnych kucharzy uczestniczyli również przedstawiciele Czech, Węgier i Słowacji.

W jury tegorocznej edycji zasiadali: Jerzy Pasikowski - POLSKA, Robert Sowa - POLSKA, Poul Gorell – DANIA oraz Attila Tanács - WĘGRY. Konkurs poprowadziła znana i lubiana dziennikarka Dorota Wellman.

W konkursie International CHEF Culinary Cup obowiązkowym składnikiem był wybrany przez uczestnika Fond marki CHEF spośród: Fondów w płynie, Fondów w paście, Koncentratów Fondów oraz Koncentratów fondów w płynie. Na przygotowanie pracy konkursowej każdy uczestnik miał 60 min. plus dodatkowe: 10 min. na rozstawienie drobnego sprzętu i produktów, 10 min. na sprzątnięcie stanowiska oraz 10 min. na prezentację pracy konkursowej przed jury konkursu.

Pierwsze miejsce zajął Bartosz Wicherek z restauracji Siedem Stołów w Folwarku Folińscy w Wysokiej k/Gorzowa Wielkopolskiego. – Ta nagroda jest dla mnie zwieńczeniem ciężkiej pracy i spełnieniem moich ambicji. Zdobycie tego trofeum to wielka radość, lecz cenniejsze od niej jest to, że tym szczęściem mogę dzielić się z bliskimi, którzy tak mocno wierzyli w mój sukces – powiedział laureat.

Drugie miejsce zdobył ubiegłoroczny triumfator Rafał Koziorzemski z restauracji Biały Królik w Gdyni, a trzecie Paweł Kubera z hotelu De Silva w Poznaniu.
Wyłonieni zwycięzcy otrzymali nagrody pieniężne w wysokości 10.000, 7.500 oraz 5.000 złotych, statuetki, dyplomy oraz drobne upominki.

W tym roku przyznano również nagrodę specjalną. Publiczność zgromadzona na FanPage’u Profesjonaliści od kuchni uhonorowała Norberta Kocha z restauracji Baczewskich w Warszawie, który uzyskał najwięcej like’ów pod zdjęciem swojego dania.

– Z roku na rok poziom jest coraz wyższy przez co konkurs staje się ciekawszy i bardziej prestiżowy – podsumował Jerzy Pasikowski, juror i doradca kulinarny Nestlé Professional.

– Podczas tej edycji zaobserwowałem bardzo dobrą autopromocję samych kucharzy. Byli świetnie przygotowani. Niektórzy nawet sporządzili menu – dodał Robert Sowa, juror.


Podczas konkursu można było spróbować dań przygotowanych przez doradców kulinarnych Nestle z użyciem fondów CHEF. W menu królowała zupa rybna oraz kaczka z demi glace, burakiem i kluskami półfrancuskimi. Goście mogli również skosztować kawy Nescafe przygotowane przez profesjonalnych baristów w wielu odsłonach na ciepło oraz w wersji cold brew, a także drinków na bazie napoi i wody S. Pellegrino przygotowanych przez wykwalifikowanego hydrosommeliera.


Lista 12 finalistów International CHEF Culinary Cup, edycja 2019:


Nazwa konkursu związana jest z marką CHEF, która została stworzona, aby promować kreatywność kucharzy. Produkty CHEF to bazy kulinarne będące, niezbędnymi składnikami dla każdej wysokiej klasy kuchni oraz kucharzy, którzy mają wysokie aspiracje do tworzenia wyjątkowych dań. Opracowana ponad 40 lat temu we Francji przez kucharzy marka CHEF jest bardzo mocno osadzona we francuskiej tradycji kulinarnej, czerpiąc w pełni z jej dziedzictwa.