Przepis dnia, odc. 22 - pieczony karczek z sosem pieczarkowo-kaparowym
Składniki dla 4 osób:
1 kg karkówki wieprzowej
6 ząbków czosnku
Marynata:
1 opakowanie Przyprawy do pieczeni Prymat
2 łyżki Musztardy rosyjskiej Prymat
4 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
10 obranych i pokrojonych w cząstki pieczarek
1 posiekany pęczek dymki ze szczypiorkiem
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 łyżka Kaparów Smak
1 łyżka pokrojonych w paski Pomidorów suszonych w oleju Smak
3 pokrojone pomidory bez skóry
olej rzepakowy do smażenia
do smaku: Sól ziołowa, Tymianek, Papryka słodka Prymat
Karkówkę naszpikować ząbkami czosnku, a następnie natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie jej wszystkich składników.
Mięso umieścić w pojemniku żaroodpornym i piec około 1,5 godziny w temperaturze 160°C. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę i opiec wierzch karkówki pod grillem piekarnika.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pieczarki. Po odparowaniu wody dodać cebulę i czosnek, smażyć ok. 5 minut.
Następnie dodać pomidory, kapary, suszone pomidory i szczypiorek, a całość doprawić do smaku.
Karkówkę pokroić w plastry i podawać z sosem pieczarkowo-kaparowym.