‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Przepis dnia, odc. 21 – podudzia z kurczaka po myśliwsku

Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku

Składniki dla 4 osób:
8 podudzi z kurczaka
 
Marynata:
1 opakowanie Przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
1/2 szklanki oleju rzepakowego
do smaku: Sól morska w młynku, Pieprz czarny grubo mielony Prymat

100 g pokrojonego w kostkę chudego boczku
2 posiekane w grubą kostkę cebule
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
4 przekrojone na pół suszone śliwki bez pestek
4 przekrojone na pół suszone morele
100 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy
100 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 litr Rosołu z kury Kucharek
2 łyżki miodu
1 pęczek szczypiork

Podudzia z kurczaka natrzeć Przyprawą do drobiu po myśliwsku Prymat połączoną z musztardą i olejem.
W  dużym rondlu obsmażyć mięso na złoty kolor. Na patelni podsmażyć boczek, cebulę i czosnek, dodać do kurczaka. Wszystkie składniki przełożyć do rondla, dodać morele, śliwki, miód i przecier pomidorowy. Następnie dodać wino i rosół, dusić do miękkości.
Przed końcem gotowania dodać soczewicę. Dodać posiekany szczypiorek i doprawić do smaku.