‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Przepis dnia II, odc. 12. Grillowany camembert z sałatką z sosem włoskim

 

 

Składniki dla 4 osób:
4 krążki sera camembert (każdy o wadze ok. 125 g)
1 łyżka oleju rzepakowego
4 łyżki orzechów włoskich
4 łyżki łuskanych migdałów
2 łyżki miodu pszczelego
Sok z 1 cytryny
2 łyżki namoczonych w białym winie rodzynek
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
1 pęczek rukoli
6 pokrojonych w paski Pomidorów suszonych Smak
1 łyżka pokrojonych Oliwek czarnych Smak
1 łyżeczka Kaparów Smak
1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Prymat
5 łyżek oleju z Pomidorów suszonych Smak
2 łyżki wody
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
Do smaku: Pieprz czarny mielony Prymat

1

Sos: W dużej misce mieszamy wodę z olejem z suszonych pomidorów, wzmacniamy smak łyżką musztardy delikatesowej i dodajemy sos włoski. Dokładnie mieszamy.

 

2

Camembert: Patelnię ryflowaną delikatnie posmarować olejem, rozgrzać i usmażyć camembert z obu stron.

 

3

Bakalie: Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy i migdały, a następnie dodać miód, sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość poddusić przez chwilę, a następnie zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce.

 

4

Sałatka: W dużej misce mieszamy rukolę, suszone pomidory, kapary, czarne oliwki.

 

5

Dodajemy wcześniej przygotowany sos i doprawiamy do smaku pieprzem 

 

6

Grillowany ser podawać bezpośrednio po usmażeniu z ciepłymi bakaliami, sosem powstałym podczas ich przygotowywania i sałatką.

 

7

Smacznego!

Źródło: DoradcaSmaku.pl