‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Przepis dnia II, odc. 11. Śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi

Oto wskazówki, jak - krok po kroku - przygotować tego niecodziennego, niezwykłego śledzia.

Składniki 4 osób:
400 g solonych i wymoczonych filetów śledziowych
Marynata:
1 szklanka oleju rzepakowego
2-3 łyżki Przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat
 
Sos piernikowy:
200 g startego na tarce czerstwego piernika
2 łyżki miodu wielokwiatowego
100 ml miodu pitnego
100 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki soku z cytryny
Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat
 
Do dekoracji:
Kora cynamonowa
½ szklanki orzechów włoskich
Kiełki
Grubo pokrojony szczypiorek

Wszystkie składniki marynaty połączyć i doprawić do smaku. Powstałą marynatą zalać filety śledziowe i odstawić na noc do lodówki.

 

1

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić.

 

3

Na tak przygotowanym aromatycznym sosie ułożyć pokrojone na kawałki śledzie. Udekorować całymi orzechami włoskimi, kiełkami, szczypiorkiem i korą cynamonową. Smacznego!

 

ZOBACZ ODCINEK WIDEO:

 

Źródło: DoradcaSmaku.pl