‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Przepis dnia II, odc. 10. Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami i kindziukiem

 

h5> 

Składniki 4 osób:
300 g ugotowanego al dente makaronu rurki
100 g kindziuka
8 pokrojonych w paseczki pomidorów suszonych Smak
1 łyżka Kaparów Smak
1 pokrojona w piórka cebula
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Olej rzepakowy do smażenia
1 szklanka tartego żółtego sera
4 jajka
200 ml śmietany kremówki
Party Dip Meksykański Prymat
5 łyżek ketchupu
2 łyżki wody
1 łyżeczka Oregano Prymat
listki bazylii do dekoracji
Do smaku: Sól morska, Bazylia, Papryka słodka mielona, Pieprz czarny mielony Prymat

1

Party Dip Meksykański łączymy z wodą i ketchupem, odstawiamy do lodówki.

 

2

W misce mieszamy masło z bułką tartą i posiekaną natką pietruszki.

 

3

Doprawiamy do smaku oregano.

 

4

Na patelni, na oliwie z suszonych pomidorów smażymy cebulę, czosnek i kindziuk, przyprawiając do smaku pieprzem.

 

5

Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron wymieszany z suszonymi pomidorami, kaparami, cebulą, czosnkiem i kindziukiem.

 

6

Śmietanę łączymy z jajkami. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym mielonym, bazylią, oregano i solą morską.

 

7

Powstałą masą zalewamy makaron i dokładnie mieszamy. Posypujemy zapiekankę serem i ponownie mieszamy.

 

7

8

Przygotowaną kruszonkę roztartą z orzechami włoskimi, pietruszką i masłem rozsypujemy na zapiekankę, dodając jeszcze słodką papryką i oregano. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

 

9

Tak przygotowaną zapiekankę podajemy z Party Dipem Meksykańskim dekorując listkami bazylii. Smacznego!

Źródło: DoradcaSmaku.pl