Prezentacja składała się z części teoretycznej i praktycznej, połączonej z przygotowaniem dania i jego degustacją przez wszytskich uczestników.
Podczas spotkania omówione zostały następujące aspekty:
- Żywność, żywienie a zdrowie
- Świadomość Klientów dot. zdrowego trybu życia i właściwego odżywiania
- Omówienie nowoczesnych metod przygotowywania posiłków, aby zachować ich najcenniejsze składniki odżywcze i walory smakowe
- Produkty regionalne i tradycyjne – kulinarne dziedzictwo Polski
- Zdrowa kuchnia w restauracji
- Zmieniające się trendy w gastronomii
- Zmiana postrzegania zawodu kucharza na przestrzeni lat
- Przyszłość w gastronomii – jak się rozwijać i zdobywać doświadczenie, aby osiągnąć sukces
- Konkursy kulinarne - jak się do nich przygotowywać, dlaczego warto brać w nich udział
Dziękujemy Dyrektorowi ZSG w Białymstoku - Panu Markowi Józefowiczowi za miłe przyjęcie oraz Paniom: Annie Skrypko i Barbarze Sawickiej za zorganizowanie spotkania z młodzieżą.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Projekt „Podnoszenie kwalifikacji zawodowych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku” współfinansowany w ramach Priorytetu IX, Działania 9.2. POKL 2007-2013
Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku: Technikum Gastronomiczne, 15-702 Białystok, ul. Knyszyńska 12, tel. 085 651-38-54, fax. 085 651-34-05 www.zsgastro.wp.pl