‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Kącik Roberta Sowy w "Pytaniu na śniadanie"

 

Śledzie w sosie musztardowym z jajkiem i buraczkami

Składniki dla 4 osób:
8 filetów ze śledzia marynowanych w oleju
2 pokrojone w kostkę cebule
2 ugotowane, starte na tarce buraczki
3 ugotowane na twardo, starte tarce jajka
1 pęczek szczypioru
Sos:
1 szklanka majonezu
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
2 łyżki śmietany
1 łyżka posiekanych Kaparów Smak
Do smaku: Pieprz czarny mielony, Sół morska MŁYNEK Prymat, cukier

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu połączyć, wymieszać, doprawić do smaku i schłodzić. Śledzie pokroić w cząstki, odsączyć z oleju i ułożyć na głębokim półmisku. Tak przygotowane śledzie posypać cebulą, zalać sosem musztardowym, a następnie posypać buraczkami, jajkiem i posiekanym szczypiorem.

 

Carpaccio ze śledzia Matias z sosem musztardowo-miodowym

Składniki dla 4 osób:
8 filetów holenderskich  matiasów
Sos:
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
100 miodu pitnego trójniak
3 łyżki oleju rzepakowego
Sok z jednej cytryny
1 łyżeczka posiekanych kaparów
1 posiekany pęczek koperku
Do smaku: Pieprz czarny mielony, Sól morska MŁYNEK Prymat
Do dekoracji: gotowane jajka przepiórcze, rzodkiewka, mini pomidorki, mix sałat, czerwona cebula

Sposób przygotowania:
Filety śledziowe połączyć, mocno owinąć folią spożywczą i zamrozić. Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć, doprawić do smaku i schłodzić. Gotowe roladki śledziowe pokroić na cienkie plastry i ułożyć na talerzach. Przed podaniem udekorować i skropić sosem musztardowo-miodowym.