‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mistrz Smaku poleca, odc. 12: Tatar z łososia

Tatar kojarzy nam się głównie z drobno pokrojonym kawałkiem mięsa wołowego. Nie oznacza to jednak, że nie możemy odejść od klasycznej wersji tego dania, a w roli głównej przygotować warzywa lub ryby - oczywiście tylko te, które nadają się do jedzenia na surowo.

W tym przepisie w porównaniu do tradycyjnego tatara zmieniło się wszystko: od głównego składnika, po dodatki i przyprawy. Przede wszystkim zamiast wołowiny wykorzystany został filet z łososia, a drobno posiekana ryba została połączona z kaparami, oliwkami i suszonymi pomidorami oraz musztardą miodową. Jestem pewien, że to danie zachwyci Wasze podniebienia!

Tatar z łososia

Składniki:
500 g surowego łososia
8 marynowanych cebulek Smak
7 zielonych oliwek Smak
2 łyżki Kaparów Smak
3 suszone pomidory Smak
1 łyżka Musztardy miodowej Prymat
Świeża bazylia
2 łyżki startego sera feta
Oliwa z oliwek
1 bagietka
Do smaku:
Sól morska młynek Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Oregano Prymat

Sposób przygotowania:
Mięso z łososia kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulkę marynowaną, oliwki, kapary i bazylię siekamy. Suszone pomidory kroimy w paseczki.
Do łososia dodajemy cebulkę, oliwki, kapary, bazylię, pomidory suszone, musztardę o kilka łyżek oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku roztartym w dłoni oregano, rozdrobnionymi w moździerzu ziarnami pieprzu kolorowego oraz solą morską.
Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Tatara posypujemy startym na grubych oczkach serem feta. Podajemy z chrupiącymi grzankami z bagietki.

Źródło: DoradcaSmaku.pl