‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mistrz Smaku poleca, odc. 13: Zupa z soczewicy

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia talerza gorącej zupy. Jeżeli jest on bogata w pełnowartościowe składniki może zastąpić nawet cały obiad. Taka jest właśnie zupa z soczewicy według przepisu jednego z uczestników akcji "Mistrz Smaku", którą zainspirował się Robert Sowa.

Zupa z soczewicy z dodatkiem aromatycznym pomidorów jest pożywna i sycąca. A w towarzystwie odpowiednio dobranych przypraw, takich jak imbir czy kmin rzymski smakuje rewelacyjnie. Przygotujcie to danie w domu i zachwyćcie nowym smakiem Waszych domowników.

Zupa z soczewicy

Składniki:
200 g suszonej lub 400 g ugotowanej soczewicy
200 g pomidorów pelati
3 łyżki pomidorów suszonych Smak
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 l rosołu z kury
1 pęczek kolendry
2 łyżki pestek słonecznika
4 łyżki kwaśnej śmietany
Jabłuszka kaparowe Smak
Do smaku:
Sól morska młynek Prymat
Kmin rzymski Prymat
Imbir mielony Prymat

Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, przez 15-20 min. Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Do garnka dodajemy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy do smaku kminem rzymskim.
Następnie dodajemy pomidory pelati, pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku imbirem i mieszamy. Zalewamy rosołem z kury doprawiamy solą morską i gotujemy około 10 min.
Kolendrę siekamy. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.
Zupę blendujemy. Przelewamy do talerzy. Każdą porcję posypujemy posiekaną kolendrą, kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy prażonym słonecznikiem. Dekorujemy jabłuszkami kaparowymi.