W piątek, 15 grudnia, Robert Sowa zasiadał w jury VII Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Gotuj lokalnie", który odbył się w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie. W zmaganiach wzięli udział uczniowie szkół gastronomicznych. Głównym motywem kulinarnym tegorocznej edycji był Kurczak zagrodowy oraz produkty lokalne i regionalne.
Najlepsi z najlepszych okazali się: Dawid Ostrycharz i Krzysztof Burchardt z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie, którzy przygotowali roladę z wędzoną śliwką oraz pâté z flambirowanej wątróbki z masłem rozmarynowym.
Drugie miejsce zajęli Katarzyna Szczepaniak-Krupowska i Szymon Molek z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem, a na miejscu trzecim uplasowali się: Tomasz Jarmolski i Kacper Sproski z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. Gratulujemy!