‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku X, odc. 37 – torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami

Beza to dla wielu deser nad desery. Chrupiący spód, aksamitny krem waniliowy, śmietanka i świeże owoce. Wszystko doprawione kardamonem, chili i cukrem z prawdziwą wanilią. Taki rarytas Robert Sowa wyserwował fanom programu "Doradca Smaku" we wtorek, 7 maja. Palce lizać!

Torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami

Składniki:

Beza:
wiejskie jaja - 10 szt.
cukier - 200 g

Krem waniliowy:
Cukier - 50 g
cukier puder - 60 g
serek waniliowy (koniecznie schłodzony!) - 1 szt.
likier pomarańczowy - 5 łyżeczek
opcjonalnie: serki kremowe (dla lepszego zagęszczenia kremu) – 3/ 4 szt.

Śmietanka:
zimna śmietanka 36% - 250 ml
cukier puder - 20 g

Do smaku:
kardamon mielony
cukier z prawdziwą wanilią
chili pieprz cayenne

Dodatki:
Maliny - 100 g
Truskawki - 100 g
miąższ z marakui - 200 g
kwiaty jadalne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Beza: jaja rozbijamy do dwóch misek – oddzielnie 5 żółtek, oddzielnie 10 białek. Do białek, za pomocą łyżki dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując białka na sztywną pianę. Do białek wsypujemy kardamon i delikatnie mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (z narysowanymi wcześniej 2 okręgami) wykładamy równomiernie ubite białka. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 °C na 15 minut w trybie termoobiegu. Kiedy beza nam się delikatnie zrumieni obniżamy temperaturę do 120 °C i pozostawiamy bezę na 30 minut lub kilka minut dłużej (w zależności od tego jak bardzo chcemy ją wysuszyć).

Krem waniliowy: do pozostałych żółtek dodajemy cukier puder, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (cały). Całość miksujemy. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy. Dodajemy likier pomarańczowy i serki kremowe, całość mieszamy i schładzamy w lodówce.

Śmietanka: do oddzielnej miski wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Dodajemy odrobinkę chili pieprzu cayenne na przełamanie smaku i mieszamy.
Na 1 wysuszoną bezę nakładamy waniliowy krem, smarujemy miąższem z marakui i układamy maliny. Bezę przykrywamy 2 częścią. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę. Dekorujemy truskawkami przeciętymi na pół oraz jadalnymi kwiatkami.

Wskazówka:
Na pergaminie warto odrysować okrągły szkic (np. od talerza), by równo rozprowadzić bezową masę. Dzięki temu obie części bezy będą równej wielkości.