‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku X, odc. 38 – kozacki kulisz

8 maja Robert Sowa zaproponował fanom programu "Doradca Smaku TVN" prawdziwie ukraińskie danie, czyli kozacki kulisz. Jest żeberko, karczek, kasza, są pieczarki i papryczka chili. W Polsce mamy krupnik, a na Ukrainie jest kulisz. Smacznego!

Kozacki kulisz

Składniki:
Czosnek - 2 ząbki
Cebula – ½ szt.
Marchew - 1 szt.
Pietruszka - 1 szt.
Pieczarki - 4 szt.
chudy boczek - 150 g
kasza jęczmienna - 60 g
natka pietruszki - 1 pęczek
papryczka chili - 1 szt.
wywar (szczegóły w przepisie) - 500 ml

Do smaku:
pieprz czarny grubo mielony Prymat
kminek mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Czosnek siekamy, cebulę, marchew i pietruszkę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka wkładamy boczek i podsmażamy, mieszając. Dodajemy czosnek, cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz pieczarki. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem czarnym grubo mielonym. Z wywaru wyciągamy mięso: żeberko i karczek wieprzowy. Żeberko kroimy w kawałki i wyciągamy kości. Karczek kroimy na większe kawałki. Mięso dodajemy do warzyw w rondlu i mieszamy, podsmażając. Doprawiamy kminkiem mielonym, mieszamy i dodajemy kilka (4–5) chochli wywaru (żeberko, karczek wieprzowy, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego – całość gotujemy przez około 3 godziny). Wsypujemy kaszę i mieszamy, doprawiamy solą jodowaną. Siekamy natkę pietruszki i papryczkę chili. Danie wykładamy na talerz, dekorujemy posiekaną pietruszką i papryczką chili.