W środowy wieczór, 19 września, Robert Sowa zaprezentował widzom TVN, jak przygotować grzanki z awokado i jajkiem sadzonym. Przepis ten to doskonała propozycja na śniadanie, lunch lub przekąskę w ciągu dnia. Mistrz kulinarny Robert Sowa połączył na grzance: awokado, szpinak, suszone pomidory, pasztet, pieczeń i jajko sadzone. Dodane zostały przyprawy, które podkreślają smak składników: świeża kolendra, kmin rzymski, ostra papryka. Zachęcamy do spróbowania tego dania!
Grzanki z awokado i sadzonym jajkiem
Składniki dla 1-2 osób:
1 awokado
Sok z ½ cytryny
20 g oliwek zielonych Smak
20 g kaparów całych Smak
100 ml oliwy z oliwek
1 pęczek natki kolendry
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
200 g świeżego szpinaku
1 łyżka suszonych pomidorów z ziołami Smak
1 kromka chleba wieloziarnistego
2 jajka
2 łyżki klarowanego masła
30 g pasztetu
30 gramów pieczeniu wieprzowo-drobiowej
15 g szczypiorku
Do smaku: kmin rzymski mielony, papryka ostra, Pieprz kolorowy w młynku, sól morska w młynku Prymat
Sposób przygotowania:
Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, awokado wydrążamy i umieszczamy w misce, skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy zielone oliwki, kapary i dodajemy do awokado. Wlewamy 50 ml oliwy, doprawiamy solą morską, kminem rzymskim. Siekamy kolendrę i dodajemy. Składniki mieszamy i rozdrabniamy widelcem na pastę. Czosnek siekamy, cebulę czerwoną kroimy w drobną kostkę.
Patelnię rozgrzewamy, na patelnię wlewamy 50 ml oliwy, dodajemy czerwoną cebulę i czosnek, mieszamy i pozostawiamy do zeszklenia przez około 1 minutę. Następnie dodajemy liście szpinaku, suszone pomidory, mieszamy. Na osobnej patelni grillujemy pieczywo wieloziarniste.
Do dwóch osobnych miseczek wbijamy po jednym jajku. Szpinak doprawiamy ostrą papryką, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy masło. Na patelni kładziemy dwa ausztachery i wlewamy do nich jajka, doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem.
Źródło: doradcasmaku.pl