20 września, w programie "Doradca Smaku" Robert Sowa zaproponował kolejne ze swoich ulubionych dań. Tym razem przenieśliśmy się w klimat słonecznej Italii, a propozycją na zakończenie tego pięknego i bardzo ciepłego jak na polskie warunki dnia było spaghetti z krewetkami i chorizo.
Spaghetti z krewetkami i chorizo
Składniki na 1-2 porcje:
500 g makaronu spaghetti
20 krewetek Black Tiger
100 g chorizo
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 cebula
7 ząbków czosnku
10 oliwek zielonych Smak
6 suszonych pomidorów Smak
2 łyżki masła
3-4 listki świeżej bazylii
Do smaku: sól morska młynek, pieprz kolorowy młynek, bazylia otarta, tymianek Prymat
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni smażymy pokrojoną w paski kiełbasę chorizo, aby wytopił się z niej tłuszcz. Na drugiej patelni na oleju z suszonych pomidorów smażymy pokrojony w kostkę marynowany czosnek, cebulę, dodajemy tymianek, a następnie krewetki, zielone oliwki, suszone pomidory, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy masło, chorizo, bazylię oraz spaghetti.
Przygotowane spaghetti z krewetkami i chorizo podajemy dekorując świeżą bazylią.