W poniedziałkowy wieczór, 6 maja, w 36. odcinku „Doradcy Smaku TVN” Robert Sowa zaproponował widzom danie kuchni pakistańskiej – gulasz nihari z wołowiną. Za charakterystyczny smak odpowiada mieszanka przypraw takich jak: imbir, ostra czerwona papryka, pieprz czarny grubo mielony, kardamon, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, ziarna kolendry i goździki, czyli tzw. nihari masala. Gulasz nihari z […]
Zobacz więcej1-3 maja, przyjemne z pożytecznym, czyli smaczna majówka Roberta Sowy. Sokółka, Augustów, Wigry, Druskienniki… Zobaczcie, jak było 🙂
Zobacz więcejW czwartek, 2 maja, Robert Sowa zaprosił widzów TVN na amerykańskiego burgera – pyszną propozycję na lunch lub kolację. Ta wersja zawiera dodatek kimchi, bo jest inspirowana daniem, które podał Robertowi kucharz koreański. Oprócz wołowego burgera, znajdziecie w potrawie duszoną cebulę, pieczarki portobello i ser cheddar. Spróbujcie! Amerykański burger Składniki: Olej rzepakowy – 120 mililitrówmusztarda […]
Zobacz więcejZróbcie, pochodzącą z kuchni amerykańskiej, pyszną sałatkę Cobb. W sałatce znajdziecie soczysty filet z kurczaka, chrupiący boczek, ser pleśniowy, awokado, jajka, a to wszystko połączone pysznym sosem. To danie Robert Sowa zaproponował widzom TVN w środowy wieczór, 1 maja. Pożywna, treściwa, smaczna! Spróbujcie koniecznie. Sałatka Cobb Składniki:olej rzepakowy – 50 mililitrówsos sojowy – 30 mililitrówmiód […]
Zobacz więcejMamma mia! Ale pyszne! Marynowana górka cielęca podana z pikantnym sosem serowym z gorgonzoli i szpinaku. Jeśli lubicie takie danie, musicie koniecznie spróbować dania z 33. odcinka programu „Doradca Smaku”, które Robert Sowa zaprezentował widzom TVN 30 kwietnia. Smacznego! Pieczona cielęcina w sosie gorgonzola Składniki: górka cielęca – 1 sztuka Marynata do mięsa: Oliwa – […]
Zobacz więcejKuchnia indyjska większości z nas kojarzy się z… curry. I słusznie. Oto przepis na krewetki z warzywami curry, który Robert Sowa zaprezentował w 32 odcinku „Doradcy Smaku TVN” w poniedziałkowy wieczór, 29 kwietnia. Smacznego! Krewetki indyjskie z warzywami curry Składniki: Czosnek – 2 ząbki Cebula – 1 sztuka Cukinia – 1 sztuka Papryka czerwona – […]
Zobacz więcejW dniach 25-26 kwietnia, Robert Sowa był gościem specjalnym Primavera Food Days w Jastrzębiej Górze. Podczas dwudniowego eventu kulinarnego odbyły się dwa konkursy kulinarne oraz liczne wykłady i warsztaty. To była doskonała okazja, aby poznać nadchodzące trendy kulinarne, dowiedzieć się, jak zrobić idealne zdjęcie potraw, czym jest ekologiczne jedzenie i jakie są zasady skutecznej komunikacji. W […]
Zobacz więcejNagrody „Złoty Widelec” ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni” rozdane! 25 kwietnia br. w warszawskiej Restauracji „Aurelio – Kucharze i Artyści” odbyła się VIII Gala wręczenia nagród „Złoty Widelec” ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni”. Wręczono 58 statuetek , w tym przyznano 9 nagród specjalnych. W tegorocznej edycji statuetki „Złotego Widelca” otrzymały wszystkie trzy […]
Zobacz więcejKofta to znane danie w kuchni tureckiej, często przyrządzane z jagnięciną. W czwartkowym (25 kwietnia) odcinku programu „Doradca Smaku TVN” Robert Sowa użył mięsa wołowo-wieprzowego, a do smaku dodał mnóstwo warzyw, świeżych i suszonych ziół oraz przypraw. Kofta wołowo-wieprzowa z sałatką miętową Składniki:Czosnek – 2 ząbkiCebula czosnkowa – 1 szt.Mięso mielone wołowo-wieprzowe – 500 gMasło […]
Zobacz więcej