‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku X, odc. 35 – amerykański burger

W czwartek, 2 maja, Robert Sowa zaprosił widzów TVN na amerykańskiego burgera - pyszną propozycję na lunch lub kolację. Ta wersja zawiera dodatek kimchi, bo jest inspirowana daniem, które podał Robertowi kucharz koreański. Oprócz wołowego burgera, znajdziecie w potrawie duszoną cebulę, pieczarki portobello i ser cheddar. Spróbujcie!

Amerykański burger

Składniki:
Olej rzepakowy - 120 mililitrów
musztarda sarepska Prymat - 4 łyżeczki
sos sojowy – 30/ 40 mililitrów
imbir mielony – 20/ 30 gramów
mięso mielone wołowe - 500 gramów
masło -4 łyżki
jajka - 2 sztuki
bułki maślane z sezamem - 4 sztuki
serek kremowy - 4 łyżki
czosnek - 4 ząbki
cebula – 1,5 sztuki
pieczarki portobello - 2 sztuki
ser cheddar - 100 gramów
kapusta kimchi - 100 gramów
Do smaku:
pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
natka pietruszki liofilizowana Prymat
sól morska młynek Prymat
pieprz czarny młynek Prymat

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski wlewamy 50 ml oleju rzepakowego, dodajemy musztardę, sos sojowy, doprawiamy imbirem. W moździerzu rozcieramy kolorowy pieprz i dodajemy do marynaty, całość mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso (mielone mięso wołowe - antrykot), 3 łyżki masła, 1 jajko i 1 dodatkowe żółtko, dodajemy pietruszkę liofilizowaną i wyrabiamy mięso ręką. Do smaku możemy doprawić odrobiną sosu sojowego i imbirem. Formujemy burgery, wcześniej ręce moczymy w wodzie, wtedy mięso nie będzie się przyklejać się do rąk.

Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy burgery przez 2–4 minuty, z każdej strony, w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć wysmażone mięso. Mięso wkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15–20 minut w trybie termoobiegu.

Bułkę przekrawamy i delikatnie naciskamy środek pieczywa. Bułkę podsmażamy z dwóch stron na patelni po burgerach. Zostawiamy do ostudzenia. Czosnek, cebulę i pieczarki kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy, 1 łyżkę masła i podsmażamy: czosnek, cebulę i pieczarki. Do smaku dodajemy sól i pieprz.

Po wyjęciu z piekarnika burgerów, nakładamy na nie plastry sera cheddar.

Bułkę z dwóch stron smarujemy serkiem kremowym, nakładamy na obie połówki bułki kapustę kimchi. Na jedną połowę bułki nakładamy burgera z roztopionym serem cheddar, na burgera nakładamy podsmażone pieczarki i cebulę. Bułkę kładziemy na talerz, drugą połowę bułki kładziemy opierając o mięso burgera (nie przykrywając).

Wskazówka:
Wyrobione mięso przed formowaniem burgerów możemy odłożyć na pół godziny do lodówki, wtedy lepiej się zwiąże. A przed wyrobieniem mięsa warto zwilżyć dłonie wodą, aby mięso się do nich nie kleiło.