RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Zupa tajska z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą

Zupa tajska z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą
Okazje:
Domowe party
Romantyczna kolacja

Składniki:

Liczba osób:

800 ml bulionu z kurczaka
8 krewetek 16/20
1/2 zmiażdżonej łodygi trawy cytrynowej
1 liść limonki kaffir
1 łyżka pasty Tom ka
2 łyżki soku z cytryny
200 g piersi z kurczaka
1 łyżka drobno posiekanej świeżej kolendry
1 drobno pokrojona dymka
40 g marchwi
40 g selera
40 g pora
40 g mieszanych kiełków
1 ząbek czosnku
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka ziaren sezamu
1 łyżeczka sosu sambal oelek
Sól do smaku

Przygotowanie

Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone warzywa (marchew, seler, por, dymka). Dodać kurczaka, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalać bulionem. Doprawić imbirem i sosem sambal oelek. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, pastę Tom ka, sok z cytryny i kolendrę. Doprawić do smaku. Podawać ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Kremówka anyżowa z poziomkami i malinami

    Kremówka anyżowa z poziomkami i malinami

  • Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym

    Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym

  • Pikantne curry z kurczaka z orzechami nerkowca i świeżą kolendrą

    Pikantne curry z kurczaka z orzechami nerkowca i świeżą kolendrą

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×