RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pikantne flaczki z kalmarów z borowikami i suszonymi pomidorami

Pikantne flaczki z kalmarów z borowikami i suszonymi pomidorami
Okazje:
Domowe party
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

500 g tub kalmarów
1 litr bulionu warzywnego Kucharek
1 marchew
1 seler
1 pokrojona w piórka cebula
2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów
4 łyżki pokrojonych w plastry borowików
Sól
pieprz czarny mielony
ostra papryka Prymat
Przyprawa do flaków Prymat

Przygotowanie

Umyte i oczyszczone tuby kalmarów pokroić w cienkie paseczki (julienne) i gotować 3 minuty w osolonej wodzie. Tak przygotowane kalmary przełożyć do garnka i zalać bulionem warzywnym Kucharek.
Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na maśle wraz z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami, a następnie dodać do wywaru.
Zupę doprawić do smaku przyprawą do flaków Prymat, solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać ze świeżym pieczywem.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Grillowane medaliony z łososia norweskiego w bekonie na gałązkach rozmarynu

    Grillowane medaliony z łososia norweskiego w bekonie na gałązkach rozmarynu

  • Górka cielęca marynowana w tymianku i imbirze podana z sosem różanym

    Górka cielęca marynowana w tymianku i imbirze podana z sosem różanym

  • Cranberry collins

    Cranberry collins

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×