RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Zupa grzybowa z żurawiną amerykańską

Zupa grzybowa z żurawiną amerykańską
Pory roku:
Jesień
Zima
Okazje:
Obiad
Wigilia

Składniki:

Liczba osób:

2 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki oleju
1 listek laurowy
500 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
500 g mieszanki grzybów (w zależności od dostępności: pieczarki
kurki
borowiki
podgrzybki)
2 łyżeczki mąki
250 ml śmietany do zup
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć na nim cebulę na złotożółty kolor, dodać ziemniaki, marchew i listek laurowy, zalać bulionem i gotować przez ok. 12–15 minut. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Grzyby oczyścić i umyć, duże pokroić. Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju i smażyć na nim grzyby przez ok. 3–5 minut. Następnie posypać mąką, smażyć przez chwilę, dodać  śmietanę i zagotować. Grzyby i suszoną żurawinę amerykańską dodać do bulionu, odstawić na kilka minut, aby wszystkie składniki przeszły smakiem, a następnie ponownie doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki. Podawać z wiejskim chlebem.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską

    Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską

  • Zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków

    Zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków

  • Orientalna zupa z grzybów leśnych ze świeżą kolendrą i ziarnami sezamu

    Orientalna zupa z grzybów leśnych ze świeżą kolendrą i ziarnami sezamu

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×